Apabila buat, baru tahu kenapa dinamakan 'cek mek molek'... |
ANDA PERLUKAN
- 300g, ubi keledek - dibersihkan, direbus hingga masak dan dikupas kulitnya
- 50g tepung gandum
- 50g gula pasir
- 1/2 kuali minyak - untuk menggoreng (deep frying)
- Secubit garam
CARA MEMBUATNYA
- Lecekkan ubi keledek
- Masukkan tepung dan gaul rata supaya kental. Masukkan air jika perlu.
- Bentukkan doh menjadi bulat dan ratakan sedikit di tengah-tengah.
- Masukkan setengah camca teh gula ke dalam bahagian tengah doh dan bentukkan semula menjadi bujur telur.
- Goreng kuih hingga kuning.
- Semasa menggentel doh, pastikan gula berada ditengah-tengah dan ditutup dengan rapat supaya gula tidak keluar semasa menggorengnya.
- Sedap dan senang menyediakannya.
- Cukup terkenal terutama sekali di Kelantan.
TEMPOH MEMASAK : 20min
HIDANGAN UNTUK : 6 - 8 orang
mmg sedap kuih nie! my mum pernah buat. :D
ReplyDelete