- 2 ekor ikan siakap atau kerapu yang bersaiz sederhana (600g)
- 1/2 cmt garam (secukup rasa)
- 2 cmt tepung jagung
- 2 cawan minyak (500ml) - untuk menggoreng (deep fry)
CARA MENYEDIAKAN IKAN
- Bersihkan ikan dan lumurkan dengan sedikit garam.
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Lumurkan tepung jagung ke seluruh bahagian badan ikan.
- Goreng ikan sehingga masak kekuningan. Ketepikan.
UNTUK SAMBALNYA
- 4 ulas bawang putih*
- 4 biji bawang merah*
- 2 batang serai - dipotong kecil*
- 1 cm halia*
- 2 cmb / 1 kiub perencah tom yam
- 1 cmb cili boh
- 3 helai daun limau purut - dihiris halus
- Garam secukup rasa
- 2 cmb minyak - untuk menumis
- 3 cmb air
CARA MEMBUATNYA
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk hingga naik bau.
- Apabila kekuningan, masukkan perencah tom yam dan cili boh.
- Biarkan di atas api buat seketika, kemudian masukkan garam dan daun limau purut.
- Masukkan sedikit air untuk mengelakkan daripada terlalu kering dan hangus.
- Akhir sekali tuangkan sambal tadi ke atas ikan yang telah digoreng.
TIPS
- Tambah sedikit air sekiranya anda mahukan kuah lebih.
- Boleh juga gantikan ikan lain seperti kerapu, bawal, kembung dan lain - lain
- Sesuai untuk beginner atau mereka yang baru belajar memasak.
TEMPOH MEMASAK : 15 min
HIDANGAN UNTUK 3 - 4 orang
No comments:
Post a Comment