Ulam
- Kacang panjang
- Bunga kantan
- Daun kesum
- Serai
- Taugeh segar
- 1 ekor ikan tawar yg dibakar (ambil isi sahaja)
- 5 ulas bawang merah
- 1 cmt lada hitam
- (tumbuk lada hitam,bawang merah & ikan, gaul dgn gula & garam)Ketepikan.
- Goreng kelapa parut putih hingga garing/ keluar minyak. (Goreng tanpa minyak)
- Gaulkan semua kelapa dgn bawang tadi.
- Santan pekat ( 1 biji kelapa)
- Saringkan tahi minyak tadi,ketepikan dr minyak.
- Bahan utk ditumbuk:
- 4 ulas bawang putih
- halia
- 5 -6 cmb cili boh
- Gula melaka
- 3 cmb budu
- Garam & gula secukup rasa
- Tumiskan bawang yg ditumbuk dgn minyak tadi.
- Masukkan semua bahan lain.
- Akhir sekali masukkan tahi minyak tadi.
- Pastikan semua mesra.
- Masak lama sedikit dgn api kecil.
- Dihidangkan bersama nasi putih, ulam, sambal kelapa & tumis.
No comments:
Post a Comment