Monday, 9 August 2010

NASI KERABU & SAMBAL TUMIS

ANDA PERLUKAN

Ulam
  • Kacang panjang
  • Bunga kantan
  • Daun kesum
  • Serai
      (hiris nipis)
  • Taugeh segar
Sambal kelapa
  1. 1 ekor ikan tawar yg dibakar (ambil isi sahaja)
  2. 5 ulas bawang merah 
  3. 1 cmt lada hitam 
  4. (tumbuk lada hitam,bawang merah & ikan, gaul dgn gula & garam)Ketepikan.
  5. Goreng kelapa parut putih hingga garing/ keluar minyak. (Goreng tanpa minyak) 
  6. Gaulkan semua kelapa dgn bawang tadi.
Sambal Tumis
  •  Santan pekat ( 1 biji kelapa)
     -  Dikeringkn hingga jadi tahi minyak atau berketul2)
        -   Saringkan tahi minyak tadi,ketepikan dr minyak.

  • Bahan utk ditumbuk:
     -   6 ulas bawang merah
       -   4 ulas bawang putih
       -   halia 
  • 5 -6 cmb cili boh 
  • Gula melaka 
  • 3 cmb budu 
  • Garam & gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA  
  1. Tumiskan bawang yg ditumbuk dgn minyak tadi.
  2. Masukkan semua bahan lain.
  3. Akhir sekali masukkan tahi minyak tadi.
  4. Pastikan semua mesra.
  5. Masak lama sedikit dgn api kecil.
TIPS:

  • Dihidangkan bersama nasi putih, ulam, sambal kelapa & tumis.


No comments:

Post a Comment