Monday 9 August 2010

LAKSAM & KUAH

ANDA PERLUKAN :
  • 500 gm tepung beras
  • 300 ml air (anggaran/pastikan bancuhan x melekat pada sudu)
CARA MEMBUATNYA:

Cara tradisional …..
  • Sediakan periuk pengukus...jerang air seperti biasa.
  • Guna tudung periuk yg nipis /dulang tembaga atau kuali non stick lagi bagus.
  • Sapukan sedikit minyak pada tudung terlebih dahulu supaya tidak melekat
  • Sendukkan bancuhan,guna senduk...ratakan diatas tudung tersebut
  • Pastikan tidak terlalu nipis atau tebal...mcm buat penkek/lemping
  • Kukus...
  • Tunggu sehingga naik gelembung sedikit...(masak)
  • Angkat, sejukkan seketika
  • Gulung.
Kuah laksam atau laksa

  • 1 kg ikan selayang or etc - rebus ambik isi & blend terlebih dahulu
  • 1/2 (setengah) kg santan pekat
  • 1 gelas air utk tambahan...(utk jaga pekat /cair)
Bahan dibawah utk dikisar
  • 10 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 ich halia
  • 2 btg serai diketuk
  • 1 cmt lada hitam - dikisar (atau guna powder)
  • 3 keping asam keping
  • garam & gula secukup rasa.
(Kisar semua bahan di atas, campurkan semuanya, didihkan sampai masak.


Ulam
  • Kacang panjang
  • Daun kesum
  • Timun batang
  • Taugeh
  • Bunga kantan
Tambahan lain
  • Belacan
  • Garam
  • Sambal (cili padi, cuka, garam & gula secukup rasa) kisar semuanya.

No comments:

Post a Comment