- 500 gm tepung beras
- 300 ml air (anggaran/pastikan bancuhan x melekat pada sudu)
Cara tradisional …..
- Sediakan periuk pengukus...jerang air seperti biasa.
- Guna tudung periuk yg nipis /dulang tembaga atau kuali non stick lagi bagus.
- Sapukan sedikit minyak pada tudung terlebih dahulu supaya tidak melekat
- Sendukkan bancuhan,guna senduk...ratakan diatas tudung tersebut
- Pastikan tidak terlalu nipis atau tebal...mcm buat penkek/lemping
- Kukus...
- Tunggu sehingga naik gelembung sedikit...(masak)
- Angkat, sejukkan seketika
- Gulung.
- 1 kg ikan selayang or etc - rebus ambik isi & blend terlebih dahulu
- 1/2 (setengah) kg santan pekat
- 1 gelas air utk tambahan...(utk jaga pekat /cair)
- 10 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 ich halia
- 2 btg serai diketuk
- 1 cmt lada hitam - dikisar (atau guna powder)
- 3 keping asam keping
- garam & gula secukup rasa.
Ulam
- Kacang panjang
- Daun kesum
- Timun batang
- Taugeh
- Bunga kantan
- Belacan
- Garam
- Sambal (cili padi, cuka, garam & gula secukup rasa) kisar semuanya.
No comments:
Post a Comment