- 6 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 in halia
- 1 buku bawang besar-dipotong dadu
- 1 cmt serbuk jintan putih
- 1 cmt serbuk lada putih
- 3 - 4 cmb mintak sapi/minyak biasa
- 5 cmb tomato sos
- 5 cmb cili sos
- 3 cmb tomato puree ( utk lebih rasa & warna merah)
- 4 cmb bawanag goreng
- Daun bawang & daun sup -potong kecil
- 1 pkt macaroni (elbow / potong pendek) - rebus & sejat
- ½ kg ayam dipotong kecil /ikut citarasa
- 1 tin cendawan butang-potong nipis
- 4 cmb sayur campur /mix vege (utk warna yg menarik)
- 2 tin susu cair
- 1 cawan air biasa (mengikut citarasa)
CARA MEMBUATNYA:
- Panaskan minyak sapi,tumis bawang yg ditumbuk.
- Masukkan bawang besar yg dipotong dadu...hingga naik bau
- Masukkan ayam,jintan & lada putih.
- Kacau hingga ayam masak.
- Masukkan susu cair , semua sos, mix vege, cendawan, garam, gula secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan makaroni, bawang goreng, daun bawang & sup.
- Hidang panas.
TIPS :
- Kalau nk lebih pedas tambah lada putih.
- Boleh guna kiub ayam jugak.
- Tambah air kalau nak lebih banyak kuah & sedikit cair.
No comments:
Post a Comment